1- Lobster (“Langosta”)

lobster1

(República d’Irlanda-Regne Unit-Grècia-França-Països Baixos. Dirigida per Yorgos Lanthimos)

Yorgos Lanthimos és un nou narrador de contes convertits en pel·lícules.  Se li intueix una diversitat d’influències en el seu cinema, des de l’amoralitat de Pasolini fins el pessimisme de Michael Haneke. Però la grandesa del seu cinema en general i de “Lobster” en particular és la sensació que troba un terreny verge.

Lanthimos troba una llibreta amb infinitat de fulles en blanc on edifica contes absurds i alhora terrorífics en el dibuix del que pot arribar a ser la psicologia humana. Així era a “Canino” i ho reedita a “Langosta”. Cap pel·lícula de l’any i molt poques en el que portem de dècada destil·len tantes idees i lectures en tots els nivells com a “Lobster”. Les convencions sobre la vida sentimental esdevenen només un punt de partida des d’on Lanthimos elabora un discurs sobre l’individualitat, les convencions socials i el gregarisme, advertint sobre un futur sota una dominació totalitària que es mostraria amb delicadesa però que s’aplicaria sense pietat.

A més, ho fa renovant les formes: No hi ha millors seqüències de comèdia absurda en molt de temps que el “ball” on el personatge de Olivia Colman destrossa el ‘Something’s Gotten Hold Of My Heart’ mentre les parelles ballen, totes elles vestint la mateixa roba. No hi ha millor us de la veu en off que la narració que fa el personatge de Rachel Weisz i Lanthimos fa un us magistral dels mal anomenats “finals oberts”, gràcies a un desenllaç que deixa en evidència que mai no hi ha cap historia que acabi del tot tancada i segellada.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s